Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ο ΜΕΣΣΙΑΣ - Η ΕΚΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ


Όταν ετοιμαζόμουν να δω για πρώτη φορά αυτή την ταινία είχα τις αμφιβολίες μου. O Nick Mancuso να παίζει τον κήρυκα του Ευαγγελίου; Μέχρι τότε μόνο σε ρόλους κακού τον είχα δει. Και βέβαια το γεγονός πως είχε παίξει - και πολύ επιτυχημένα μάλιστα - τον Αντίχριστο στην τετραλογία APOCALYPSE SERIES δεν διευκόλυνε καθόλου τα πράγματα. Τέλος πάντων. Ξεκίνησα να την βλέπω και έμεινα άναυδος. O Nick Mancuso μεταμορφωμένος, δεν σου θύμιζε σε τίποτε τον « κακό » που ενσάρκωνε σε άλλες ταινίες. Τελικά, αυτή η ταινία έγινε μια απ' τις αγαπημένες μου. Την βλέπω κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα και την θεωρώ την καλύτερη ταινία-χλαμύδα  με θέμα τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους που γυρίστηκε τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Είμαι υπερβολικός; Καθόλου. Οι περισσότερες βιβλικές ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει έχουν τόσα αρνητικά στοιχεία, που, πραγματικά, δεν βλέπονται. Και αν τελικά δείξεις την απαιτούμενη υπομονή και δεις μια κακογυρισμένη ταινία μόνο και μόνο γιατί έχει βιβλικό θέμα, τόσο το χειρότερο για σένα. Θα σου περάσει μια αλλοιωμένη εικόνα της Βίβλου, και, τελικά, μάλλον θα σε βλάψει παρά θα σε ωφελήσει. « Το καλόν ουκ έστι καλόν εάν μη καλώς γένηται » γράφει κάπου ο Μέγας Βασίλειος. Δυστυχώς, όσοι ασχολήθηκαν με τη Βίβλο στο Χόλυγουντ, προσπάθησαν να την προσαρμόσουν στο επίπεδό τους. Και αυτό που προέκυψε δεν ήταν η ΒΙΒΛΟΣ αλλά μια καρικατούρα. Θεού θέλοντος θα αναλύσω σε άλλο κείμενό μου πώς και γιατί συνέβη αυτό.

Εν πάση περιπτώσει. Ας δούμε την ταινία. O Mancuso παίζει έναν μαθητή του Χριστού, που γυρίζει στην πατρίδα του για να κηρύξει το Ευαγγέλιο. Κάποιοι αντιδρούν, κάποιοι πιστεύουν στο κήρυγμά του. Η τελική σύγκρουση είναι με μέλη απ' την ίδια του την οικογένεια. Τα υπόλοιπα θα τα δείτε στην ταινία.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως πρόκειται για μια αξιολογότατη ταινία. Ο Mancuso είναι εξαιρετικός, σηκώνει στους ώμους του την ταινία και τα καταφέρνει μια χαρά. Γεμίζει την οθόνη, η φωνή του φτάνει στην καρδιά σου, είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσαν να κάνουν οι παραγωγοί της ταινίας. Το υπόλοιπο καστ στέκεται επάξια πλάι του. Η μουσική, η φωτογραφία, η σκηνοθεσία, και κυρίως το σενάριο, όλα καλοπροσεγμένα. Πραγματικά, είναι μια απ' τις ωραιότερες χριστιανικές ταινίες που έχω δει.

Βέβαια, ο Έλληνας θεατής ίσως ξενιστεί, μια και παρουσιάζονται πολλές ιουδαϊκές παραδόσεις, που του είναι άγνωστες και αδιάφορες. Ωστόσο, αυτό δικαιολογείται από το σενάριο, που αφορά στα πρώτα χρόνια της εξάπλωσης του Χριστιανισμού μεταξύ των Ιουδαίων. Το σημαντικό είναι πως δίνεται μια εικόνα του τρόπου με τον οποίο εξαπλώθηκε το Ευαγγέλιο μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Δεν θα πω ότι δεν υπάρχουν αδυναμίες στην ταινία, βέβαια υπάρχουν, όμως τα θετικά στοιχεία της είναι πολύ περισσότερα από τα όποια αρνητικά. Ειδικά για την περίοδο του Πάσχα που διανύουμε είναι μια άριστη επιλογή.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε και στο διαδίκτυο με ελληνικούς υπότιτλους.

Δείτε την ταινία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου